MACIEJ ŚLEDZIECKI, The Cookbook
komuna// warszawa,
14/12/2012, piątek
lubelska 30/32,
godz. 20.00,
wstęp: 10 PLN
Maciej Śledziecki, gitara
Jerzy Rogiewicz, perkusja
Ray Dickaty, saxophone
W programie m.in. przepisy kulinarne Filippo Marinettiego, Erika Satie, Karlheinza Stockhausena i wielu innych (ostateczna wersja programu - 13 grudnia)
Przepisy kulinarne i partytury muzyczne - proste manuale do tworzenia narracji. Mamy w nich wszystko: co, gdzie i kiedy; składniki, proporcje, czas przygotowania, kolejność. Ta podstawowa analogia inspirowała rozmaitych kompozytorów i muzyków. Szalone pomysły Filippo Marinettiego na bukiety hemoroidowe czy zmrożony mocz a także fascynacje białymi potrawami Erika Satie. Z drugiej strony - Karlheinz Stockhausen z jego Aus den Sieben Tagen: „Żyj w samotności przez cztery dni / bez jedzenia / w całkowitej ciszy, prawie bez ruchu / śpij tak krótko jak to tylko możliwe / myśl tak niewiele jak to tylko możliwe”. Być może zdaniem Stockhausena jedzenie jest zbyt przyziemne by mogło rządzić muzyką. Zbyt przyziemne, zbyt tłuste, wydziela zapachy, wymaga umycia i ubrudzenia – w różnych kolejnościach. Temat jedzenia opowiada historię muzyki ostatnich stu lat, ale także stanowi jej temat. Maciej Sledziecki przygotuje aranżacje wybranych utworów na trio kulinarne, w którym znajdą się także Ray Dickaty i Jerzy Rogiewicz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz